Cursus & Workshop Glas in Lood Groningen

 

Bij Glas in Lood Groningen kunt u ook een cursus of workshop volgen. Dit is mogelijk in de technieken:

• Glas in Lood
• Tiffany
• Fusen
• Brandschilderen

Deze cursussen of workshops worden aangeboden voor zowel beginners als gevorderden!

Cursussen

Oude ambacht

In een cursus maakt u kennis met een eeuwenoude ambacht. Onder deskundige en geduldige begeleiding worden de vaardigheden aangereikt. Daarmee zult u in staat zijn om – geheel zelfstandig – een prachtig en misschien wel zelf ontworpen werkstuk te maken.

De cursussen zijn doorlopend: dat wil zeggen dat u kunt instromen in een reeds lopende cursusgroep waar zowel beginners als gevorderden aan een werkstuk werken.

De cursus dagen zijn oa:

  • woensdag-avond van 19.00 tot 22.00 uur
  • donderdag-ochtend, vrijdag-ochtend en zaterdag-ochtend van 10.00 tot 13.00 uur

Als er plaats is, kunt u binnen 2 weken met de cursus starten.

 

Cursus Glas in lood

Indian Motor Cycle in glas

Uitgevoerd in Tiffany / Glas in lood / Brandschilderen

In de cursus Glas in Lood maakt u met puur handwerk, een mooi glas in loodraam.
Tijdens de cursus worden verschillende technieken geleerd, zoals glas snijden, breken, slijpen en zagen. Het bewerken van het lood – strekken, snijden, buigen en het solderen. Het zetten van het glas in het lood. En diverse afwerkingstechnieken, zoals kitten, patineren.

Daarnaast krijgt u tijdens de cursus – al werkende – informatie over bijv. glassoorten, verschillende loodprofielen en diverse gereedschappen … over andere technieken om glas te bewerken en het glas met elkaar te verbinden … en over de (on-)mogelijkheden van een ontwerp.

 

Cursus Tiffany

Anders dan bij de glas-in-lood ramen, waarbij loodstrips worden gebruikt, wordt bij Tiffany de rand van elk stukje glas met koperfolie omwikkeld, waarna deze aan elkaar worden gesoldeerd.

Met deze Tiffany-techniek zijn er andere mogelijkheden dan bij glas in lood. Je kan nl. meer complexe of verfijnde ontwerpen uitvoeren, met kleine stukjes glas of met veel grillige bochten/lijnen. En je kan bv. ook driedimensionale vormen – als theelichtjes en lampen – maken.

De opzet voor deze cursus is verder gelijk aan die voor Glas in Lood. Eigen ontwerpen zijn welkom!

 

Cursus Fusen – glas versmelten

Glas fusen betekent het samensmelten van verschillende stukken glas tot één geheel. Al in het oude Egypte werden glasobjecten in fusingtechniek gemaakt.

In de cursus Fusen maak je werkstukken, die in de oven op hoge temperatuur worden versmolten en/of worden vervormd. Er is ruimte om 4 werkstukken te maken. Door de oven telkens anders in te stellen – bv. hogere temperatuur, zal het resultaat iedere keer anders zijn. Met deze Fuse-techniek kan men verschillende objecten maken, van schalen tot wandobjecten.

In deze cursus wordt wat meer stil gestaan bij de eigenschappen van glas.

 

 Cursus Brandschilderen

Brandschilderen is een techniek om lijnen en afbeeldingen op glas te schilderen. Dit is veel te zien in oude kerken met prachtig beschilderde glas-in-loodramen.

In deze cursus wordt geleerd om contourlijnen, grisaille’s of schaduwen en kleur aan te brengen op glas. Met behulp van oa. kwasten wordt verf op het glas aangebracht. Vervolgens wordt in een oven het verf op het glas ingebrand.

Ook hier is natuurlijk ruimte voor eigen ontwerpen. Door het brandschilderen te combineren met bv. Glas-in-lood, Tiffany of Fusen zijn zeer mooie panelen te vervaardigen.

 

Kosten

De cursus Glas in lood of Tiffany bestaat uit 8 lessen van 3 uur. Kosten zijn € 250. De cursus Brandschilderen of Fusen bestaat uit 4 lessen van 3 uur. Kosten € 200. Materialen en het gebruik van het gereedschap zijn bij het cursusgeld inbegrepen.

Na een cursus kan je verder werken aan eigen projecten. Deze vervolglessen kosten € 25,- per losse les. Of u schaft de cursuskaart voor gevorderden aan, deze kost € 225,=. Hiervoor krijgt u 10 lessen plus een extra les gratis! De gebruikte materialen zoals het glas en het lood etc. worden dan apart verrekend.


Wilt u thuis verder aan het werk

U kunt bij Glas in Lood Groningen uiteraard ook glas, lood, koperfolie en alle gereedschappen aanschaffen om thuis te werken!

Wilt u meer informatie? …. Bel even of kom langs in het atelier!